Dit is een kleine kiwi met de grootte van een druif. In tegenstelling
tot een gewone kiwi heeft deze vrucht een haarloze schil welke je niet
hoeft te schillen.
Het is een winterharde snel groeiende klimplant die tot -20°C kan verdragen.
Groeit het best in een voedingrijke en goed gedraineerde grond met een normaal
vochtgehalte. Met een groeikracht van 30 a 40 cm per jaar kan deze wel tot 7,5 meter uitgroeien.
Zoek een plaats in de volle zon zodat het fruit heerlijk zoet wordt. Als de
plant vruchten gaat dragen is een ondersteuning van een hekwerk wel nodig.
Half september tot oktober kan je de rijpe vruchten plukken.
Snoeien gebeurt tijdens de bloeiperiode die loopt van mei tot aan juni. Van 3 of 4 hoofdtakken snoei je de zijtakken
terug en laat 3 tot 4 bladeren na de bloemen aan de plant zitten. De zijtakken die niet bloeien mogen
tot 2 of 3 bladeren worden teruggesnoeid.
De bloemen kleuren wit met paars maar deze geven geen geur af. Er zijn zowel zelfbestuivende
als kruisbestuivende soorten.
De mini kiwi is een zeer zoete, groen gekleurde vrucht met een gladde,
dunne schil die je ook kan eten.
Je kan de Kiwibes kopen als plantje of als zelf op te kweken zaadjes, het
vraagt wel geduld voordat een zelf gezaaid plantje vruchten geeft.
Gebruik altijd goed zaai en stekgrond
en zorg voor schone bakjes.
Strooi de zaden op de grond en niet erin omdat het kiwi zaad onder invloed van
licht moet kiemen. Dek het bakje af en plaats deze ongeveer 4 à 6 weken in de
koelkast of een vergelijkbare koele plaats. Daarna met lauw warm water wat
vochtig maken, de deksel er weer op plaatsen en zet het op een lichte plek weg
bij een temperatuur rond de 20°C. Als de temperatuur buiten goed is kan het
opgekweekte plantje de grond in.
Heb je een vraag of opmerking?
Wachten hoeft echt niet .......................
mail maar naar mij.
Vrolijke groetens van Ellen