lavendula


Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt

















waterkraan

Mail mij

















2 voeten in het zand









home pagehome



linken naar
divers links on one page
Aloë_Vera.
aloë vera

passieflora
passiflora

passievrucht
passievrucht

Citrus Boom
sinasappel of citrusboom

Hortensia
0

Oleander
0

Orchidee
0

Skimmia 0

Kerstster
0

Zamioculcas zamio culcas














Lavendel velden
lavendel in Frankrijk

Lavendula
in de tuin

Verzorging volgens
de plantenparade

Het groen in en om het huis

Op deze pagina aandacht voor een aantal mooie en interessante planten waaronder natuurlijk ook mijn eigen favoriete planten.

Je kan zowel boven als op de foto's doorklikken naar aparte uitgebreide pagina's. De foto brengt je naar externe websites van o.a. Volkoomen over o.a. gebruiken en benaming in vroeger jaren. De naam klikt door naar de verzorgingstips van de Plantenparade zelf.
Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf suggesties te doen als je jouw favoriet hier iets meer uitgelicht wil zien.
Ik zal naar aanleiding van de voorkeuren een zo goed mogelijk verzorgingsadvies gaan schrijven.
0

Onderstaande worden binnenkort verder uitgewerkt en naar een eigen pagina verplaatst
Spatiphyllum.
De natuurlijke luchtzuiveraar
De beste plaats voor de Spathiphyllum is een schaduwrijke plaats, zonder direct zonlicht. Het beste gedijd deze schoonheid bij kamertemperatuur met een minimum van 14°C. De potaarde goed vochtig houden,maar geen natte voeten. Tijdens de bloei één keer per drie weken bijmesten. De Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Amerika. Deze sierlijke plant is weinig gevoelig voor dierlijke parasieten en is een bijzonder milieuvriendelijke plant met een aangename geur tijdens de bloei. Wordt mede hierom zeer gewaardeerd op kantoor.
Rhapis.
Het uiterlijk van een Bamboo
Rhapis is een robuuste palm die tegen een stootje kan. Hij kan eigenlijk overal staan, als er maar geen direct zonlicht op zijn bladeren valt. Voor de verzorging van deze kamerpalm hoef je geen groene vingers te hebben. De plant verlangt matig water,maar de aarde mag niet uitdrogen tussen twee gietbeurten door.
Aangezien het in de herfst en winter in huis droog en warm is raad ik aan om de palm goed te sproeien op de stam. Door het geven van plantenvoeding behoudt het blad zijn mooie groene kleur,maar geef niet te veel en alleen in de groeiperiode die hier van april tot oktober geldt. Voeding is één keer in de drie weken voldoende.
Beaucarnea
Op een stevige voet en daarom ook 'Olifantenpoot' genoemd.
Deze sierlijke plant kan uitgroeien tot wel 3 meter, het meest belangrijke is hier dat je geen water op de bol geeft. Er mag onder op een waterschotel altijd water staan van april tot aan oktober, hierna een goede rustperiode geven en zeker niet te warm. Wil matig licht en staat 's zomers graag buiten, het liefste niet de volle middagzon wegens uitdrogen. De kruin van de plant mag wel gesproeid worden als de stam en bol maar niet te nat worden.

Een paar rijk bloeiende planten voor buiten.

De Geranium............................................Het Viooltje
geranium in de geveltuin.......... violen in de terrasbakken bij café Hermes

De geranium
Jawel, deze plant uit (over)grootmoeders tijd mag niet in deze lijst ontbreken. Zeer sterk en overdadig bloeiend is het een prachtige plant voor op het balkon of aan de gevel. Alhoewel je de boeren geranium al redelijk vroeg kan kopen, als het voorjaar warm is dan toch, is het mijn ervaring dat  goed op de temperatuur letten altijd wel aan te raden is in verband met een gezonde groei en bloei van deze plant.
Het kan geen kwaad om na een koelere, en zeker nattere, voorjaarsperiode de plant flink terug te snoeien zodat deze weer volop in de bloei terug zal kunnen komen.
Viooltjes.
Ze kunnen wel wat kou hebben, maar regen daarbij maakt ze niet mooier. Geen paniek als je al vroeg in het jaar deze bloemetjes al buiten heb gezet, want zodra er maar een zonnestraaltje verschijnt leven ze weer helemaal op. Het zijn echte zonaanbidders en houden van een vochtige grond. Ook hier geld natuurlijk dat je wel de uitgebloeide bloemen eruit moet halen om ruimte en voeding voor de nieuwe knoppen zeker te stellen.

Een Petunia of Surfinia.
Deze laatste is de zogenoemde hangende variant van de petunia, een werkelijk schitterende plant met een bloeikracht waar de geranium misschien wel jaloers op zou kunnen zijn. Van het begin van de warmere dagen in mei/juni tot aan september bloeit deze plant zeer overdadig, mits je de moeite neemt om ook bij deze plant de uitgebloeide bloemen er regelmatig uit plukt.

De Lavendula.
Wie in Frankrijk is geweest werd verliefd bij het zien van de uitgestrekte paarse lavendel velden. Het raam open en de zachte zoete geur van deze sterk ruikende plant kruipt in je haar en in je kleding.
Niet vreemd dat het een zeer geliefde plant is voor zowel in de tuin als in een pot op het balkon. Menig geveltuintje in Amsterdam is veroverd door deze heerlijk geurende en mooi gekleurde vaste plant. Het grijs_groene blad met de lila_paarse bloemen zorgen voor een mooie afwisseling in deze toch meestal kleine tuinen. Wanneer je deze snoeit tijdens de volle bloei periode heb je niet alleen een voorraad geurende bloemen die je gedroogd in de kledingkast of toilet kan hangen, ook een tweede bloeiperiode is zeer goed mogelijk.

Passieflora.
Deze klimmer vindt je volop in de geveltuinen van de Amsterdamse Pijp. Wonderbaarlijk zoals deze sterke planten vanuit het ogenschijnlijke niets in de winter weer helemaal terug in groei en bloei komen na de eerste weken warmte en zonnestralen.
Eind mei is de voorgevel geheel groen met de eerste fraaie paarse passiebloemen. Met de lange meeldraden zijn het net grote spinnen, maar dan wel hele rustige.
Wanneer de zomer warm genoeg is geweest kunnen er in augustus al passievruchten zich uit de bloem vormen. Echt heel zoet worden deze alleen als er veel, erg veel zonuren zijn geweest, zonder deze zon zijn de vruchten wel eetbaar maar minder zoet. Wel zeer geschikt voor een 's zomers fris en vitaminerijk sapje.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen
naar boven top