lavendula
Home
wie ik ben, wat ik doe
waar ik ben
persoonlijke noot
Foto album
De eetbare tuin
Mijn Favorieten
Verzorging van A-Z
Tips en Trucs
De Trends
Product per seizoen
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Links




waterkraan

Mail mij




2 voeten in het zand

home pagehome

linken naar
edible garden de paprika plant

rijpe peprika's

druif

gele paprika

passieflora

tomaat van eigen bodem

vijgenboom

De Paprika

Het zoete zusje van de Pepertjes

Het behoort tot de Capsicum soorten en de Pepertjes zijn het pittige broertje, de oorsprong ligt in Zuid Amerika. Het werd al snel meegenomen door onze vroege wereldreizigers, o.a. Columbus, naar Afrika en het Verre Oosten. Hierdoor is de indruk ontstaan dat daar de oorsprong ligt van deze groenten/vruchten.
Het zelf kweken van Paprika's vergt in de 1e plaats geduld, het is namelijk een trage groeier. De betere amateurkweker met een kas krijgt de plant nog wel tot 2 meter, de kleinere hobbykweker moet niet wanhopen wanneer de 1 meter niet of net aan gehaald zal worden. Is dit een reden om het niet te proberen? Zeker niet, een hobbykweker zal toch die grote planten niet wensen in een hoekje van het balkon of tuin dan wel terras. Wel is het belangrijk om de plantjes regelmatig voeding te geven. De vorming van de vrucht vraagt natuurlijk redelijk veel energie en het water dat we geven spoelt ook nog eens veel van de voeding weg. Voeding opgelost in het water biedt wellicht uitkomst.
Paprika's worden in verschillende kleuren gekweekt, rood, groen, geel en oranje zijn in de winkels de meest voorkomende kleuren. Onderling verschillen deze zeker van smaak, van zacht bitter bij de groene tot licht zoet bij de oranje. Dit verschil komt door het rijping proces, welke start als groen tot aan de kleur van de soort.
Bij alle soorten geldt wel dat je de paprika gewoon als groene al kan plukken en eten.
Ook zijn er uiterlijke verschillen bij de Paprika, zoals de mini en de puntpaprika, deze laatste is misschien nu de bekendste van de nieuwe soorten. Deze zijn ook het meest zoet en de puntpaprika bevat bijna geen zaadjes waardoor ze zeer geschikt als een lekker én gezond tussendoortje.
Tegenwoordig zijn er ook variëteiten in paars, zwart, wit en een zoete bruine. Deze worden, nu toch nog, het meeste gebruikt door professionele koks en cateraars vanwege de aparte en opvallende kleuren.
Paprika's bevatten zeer veel vitamine C, sommige wel tot 4x het gehalte vitamine C in een sinaasappel.

Heb je een vraag of opmerking?
Wachten hoeft echt niet ....................... mail maar naar mij.

Vrolijke groe'n'tens van Ellen

naar boven top