Dit is een kleine kiwi met de grootte van een druif. In tegenstelling
tot een gewone kiwi heeft deze vrucht een haarloze schil welke je niet
hoeft te schillen.
Het is een winterharde snel groeiende klimplant die tot -20°C kan
verdragen. Groeit het best in een voedingrijke en goed gedraineerde
grond met een normaal vochtgehalte. Met een groeikracht van 30 a 40 cm
per jaar kan deze wel tot 7,5 meter uitgroeien.
Zoek een plaats in de volle zon zodat het fruit heerlijk zoet wordt. Als
de plant vruchten gaat dragen is een ondersteuning van een hekwerk wel
nodig.
Half september tot oktober kan je de rijpe vruchten plukken.
Snoeien gebeurt tijdens de bloeiperiode die loopt van mei tot aan juni.
Van 3 of 4 hoofdtakken snoei je de zijtakken terug en laat 3 tot 4
bladeren na de bloemen aan de plant zitten. De zijtakken die niet
bloeien mogen tot 2 of 3 bladeren worden teruggesnoeid.
De bloemen kleuren wit met paars maar deze geven geen geur af. Er zijn
zowel zelfbestuivende als kruisbestuivende soorten.
De mini kiwi is een zeer zoete, groen gekleurde vrucht met een gladde,
dunne schil die je ook kan eten.
Je kan de Kiwibes kopen als plantje of als zelf op te kweken zaadjes,
het vraagt wel geduld voordat een zelf gezaaid plantje vruchten geeft.
Gebruik altijd goed zaai en stekgrond en zorg voor schone bakjes.
Strooi de zaden op de grond en niet erin omdat het kiwi zaad onder
invloed van licht moet kiemen. Dek het bakje af en plaats deze ongeveer
4 à 6 weken in de koelkast of een vergelijkbare koele plaats. Daarna met
lauw warm water wat vochtig maken, de deksel er weer op plaatsen en zet
het op een lichte plek weg bij een temperatuur rond de 20°C. Als de
temperatuur buiten goed is kan het opgekweekte plantje de grond in.
top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand
mail maar naar mij.
Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen