APELDOORN MAART 2011 - Een kopje verse muntthee op het
terras is heerlijk, maar veel mensen willen dit thuis ook wel eens
kunnen drinken. Het kruid is gelukkig gemakkelijk te kweken, heerlijk
geurend en bovendien erg handig. Je houdt er onder andere muggen mee
op afstand.
Munt
bestaat in verschillende soorten. Bovendien zijn er tal van
kruisingen voorhanden:
Groene munt (Mentha spicata)
Groene munt komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa, over het
algemeen op natte ondergronden. In het Engels noemt men deze soort
spearmint, waarmee men verwijst naar de speervormige bladeren.
Groene munt ken je als ingrediënt van kauwgom, tandpasta, inmaak- en
gekonfijte producten. Zelf geteelde groene munt kan verwerkt worden
in de Marrokaanse thee en is een weldaad voor de maag.
Appelmunt of witte munt (Mentha suaveolens)
In de vrije natuur is dit een zeldzame plant die je aantreft op
voedzame leemgronden zoals oevers of grasbermen. Ook in eigen tuin
kan je appelmunt gerust planten. De naam verwijst trouwens naar de
geur van dit kruid: het ruikt namelijk naar appels.
Van het midden tot het einde van de zomer toont appelmunt zijn
lichte, paarsroze bloemen. Appelmunt smaakt perfect bij couscous,
salades, thee of gelatinepudding.
Akkermunt (Mentha arvensis)
Deze van nature Euraziatische plant tref je aan op vochtige,
voedselrijke ondergronden, zoals aan het water, in moerasachtige
gebieden, bossen en vennen.
Deze soort bloeit van juli tot eind september. Er komen dan kleine,
paarse bloempjes te voorschijn. Akkermunt wordt gebruikt als
keukenkruid.
Pepermunt (Mentha x Piperita)
Deze steriele hybride ontstaat uit het kruisen van watermunt (Mentha
aquatica) en groene munt (Mentha spicata). Je treft hem aan in
Midden- en Zuid-Europa. Pepermunt is ’s werelds oudste medicijn. Het
verzacht de maag, zou de groei van bepaalde bacteriën tegenhouden en
ontspant de spieren. Vandaag gebruikt men pepermunt in thee, ijs,
gebak en suikergoed, kauwgom, tandpasta, shampoo en zeep.
Wollige munt (Mentha x Rotundifolia)
Deze kruising houdt van vochtige en voedzame bodems. Vaak tref je
hem daar verwilderd aan langs dijken, in bermen of bij sloten.
Munt planten in je tuin
Munt is een kruid dat houdt van koele, vochtige plaatsen. Daarnaast
geeft munt de voorkeur aan zon, al zal de plant ook gedijen in
halfschaduw en zelfs volle schaduw.
Als je munt in je tuin wil planten, moet je rekening houden met het
risico op woekeren. De plant vermeerdert zich namelijk snel via
uitlopers - wortelachtige ondergrondse stengels die scheuten vormen.
Zorg ervoor dat bij het planten de potrand boven de grond uitkomt om
te voorkomen dat de plant begint te woekeren.
Enkele tips:
Kies goed doorlatende alkalische grond met veel humus of
compost.
Plant de scheutjes minstens 30 cm uit elkaar.
Gebruik potten of plastic zakken om woekeren tegen te gaan.
Overgiet ruimschoots met water.
In de winter graaf je de pot uit en plaats je hem in een serre of in
een koele plaats in huis.
Munt, een functioneel kruid
Met munt houd je heel wat plaagdieren weg. Kevers en vlooien in het
bijzonder verafschuwen de geur van munt, maar je houdt er ook
motten, mieren, muggen, vliegen, bladluizen en witte vliegen mee op
een afstand.
Gebruikstips voor munt:
Droog de muntbladeren en stop ze in zakjes die je in de
kleerkast legt.
Een muggenvrije zomerse avond op je terras? Wrijf enkele
blaadjes verse munt over handen, armen, nek en gezicht.
Verdrijf mieren en muizen met verse munt in de voorraadkast.
Plant munt rond de hondenren of het kippenhok om vliegen weg
te houden.
Plant munt bij kool en tomaten in de groentetuin om witte
vliegen en koolwitjes weg te jagen.
Plaats het bij een rozenstruik om bladluizen op een afstand
te houden.
Recept & bereiding Marokkaanse muntthee
Er is veel variatie in de manier waarop de Marokkaanse muntthee
bereid wordt, ook erg afhankelijk van het gebied. Hieronder staat
een redelijk simpele manier.
Benodigdheden
- 1 hitte bestendige theepot (berrad, de Marokkaanse theepot)
- Mooie kleine theeglazen
- 1 Liter kokend water
- Suiker
- Groene Munt
- Groene thee (gunpowder)
Bereiding
1. Kook het water in de theepot op het vuur
2. Voeg, zodra het water kookt de groene thee bladeren toe
3. Draai het vuur zacht en laat de thee ongeveer twee minuten goed
doorkoken totdat de theeblaadjes openen
4. Voeg dan de suiker en de munttakjes toe.
5. Haal de thee van het vuur.
Het inschenken
Als je de thee wilt roeren kun je dit het beste doen door twee keer
een glaasje thee in te schenken en terug te gieten in de theepot. Nu
kun je beginnen met het inschenken van de glaasjes. Probeer hierbij
een halve meter hoogte aan te houden. Op die manier komt er namelijk
een klein laagje schuim op de thee. Let erop bij het vullen van de
glazen dat je ze ongeveer tot de helft vult.
Apeldoornse Regiokrant 4 maart 2011
top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand
mail maar naar mij.
Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen