De Orchidee

Vele soorten voor in huis, maar ook in de tuin

De meest bekende bij ons is de Vlinderorchidee, meestal als Phalaenopsis in de winkel aangeboden. Deze groeit het beste bij een dag temperatuur dat ligt tussen 20 tot 22°C , laat de orchidee liever niet in een ruimte onder de 16°C staan.
De orchidee vraagt redelijk licht maar liever geen rechtstreeks zonlicht, zeker niet in de zomermaanden. Een plaats op de vensterbank gericht op het (noord)oosten of (zuid)westen is ideaal in het voorjaar en de zomer, de koudere maanden wel van het raam afhouden omdat het dan echt te koud wordt, zeker 's avonds.
Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht en een te lage luchtvochtigheid in de directe omgeving.
Het ideale gietwater is lauw. Regenwater is beter dan kalkhoudend kraanwater, het kraanwater in Nederland is meestal niet echt kalkrijk, dit verschilt wel van de woonplaats natuurlijk. Geef liefst vroeg op de dag water en zeker niet teveel.
Het beste is om de binnenpot uit de sierpot te halen en de Orchidee in een emmer onder te dompelen en daarna uit te laten lekken. op deze manier is één maal in de twee weken wel voldoende. In een droge omgeving mag je ook gerust de kleine, nog niet geopende bloemknoppen licht besproeien.
Als je de Orchidee hebt overgezet en je kan deze niet dompelen is een vingerhoedje water voldoende. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water.
In zijn natuurlijke omgeving heerst een hoge luchtvochtigheid. Wilt u de plant daarom na de bloei weer opkweken of vermeerderen dan lukt dat het beste op vochtige plaatsen, zoals een keuken, badkamer of een serre. Let ook nu wel op voldoende licht.
Als een Phalaenopsis is uitgebloeit kunt u proberen hem opnieuw in bloei te krijgen. Daarvoor is het nodig om de tak boven minimaal het tweede 'oog' af te knippen. Het gaat hierbij om verdikkingen op de tak. U moet van onderaf met tellen beginnen.
Als de Phalaenopsis luchtwortels ontwikkelt die buiten de pot gaan groeien, dan is dit een teken dat de orchidee het naar zijn zin heeft. Laat de wortels gewoon zitten en deze mogen natuurlijk ook weer licht besproeid worden. U stopt deze beter niet terug in de pot met het oog op het gevaar dat u de wortels beschadigd.
De verzorging van de andere soorten Orchideeën is niet veel anders, een uitzondering is de Cymbidium. Deze grote orchidee met veel blad en lange bloemstelen met veel grote bloenen vraagt meer water tijdens de bloei, laten indrogen is hier geen goede optie.
Deze soort kan ook heel goed vanaf eind mei in de tuin gehouden worden, mits een niet al te zonnige plaats. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeit knip je de hele bloemsteel af en na een paar weken wordt het laatste stuk bruin en kan er zachtjes uitgehaald worden.
Achter de foto's staan verschillende links naar andere sites waar nog meer over de verschillende soorten Orchideeën te lezen valt.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen