Het is met recht een passionele vrucht, er
zijn 2 planten nodig .......
De jonge planten hebben wel meer verzorging nodig zoals geregeld water geven en
de oude bloemen eruit halen. Ook de lange uitlopers snoeien is belangrijk omdat
dit voor een betere groei zorgt en het maakt de plant sneller sterk. De eerst
twee á drie jaren is het goed om de aarde rondom de kleine plant af te dekken
met stro of oude bladeren. Hierna is de plant helemaal winterhard en zal het
alleen bij zeer strenge vorst nodig zijn om de plant helemaal terug te snoeien.
Het is ook pas na een aantal jaren, en alleen wanneer er twee bij elkaar staan
vanwege de kruisbestuiving, dat de passiebloem vruchten gaat geven, de
passievrucht.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na
een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn.
De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels. Deze
hebben een exotische zachte en zoete smaak en de eigen gekweekte soorten zijn
eerder licht zuur zoals bijvoorbeeld bramen. Toch is het zeker goed om deze toch
te eten aangezien de vruchten boordevol vitamine C zitten.
De
Passieflora is een bijzondere en erg populaire plant in veel West Europese
landen. Dit is niet in de laatste plaats vanwege de uitbundige bloei van de
meeste soorten.
Het is een vaste plant die bijvoorbeeld heel goed groeit en
bloeit in een geveltuin, op het balkon of op een dakterras op het zuiden.
Een beschutte
plaats met een goed doorlaatbare grond is het beste voor deze winterharde
klimplant. De passieflora houdt niet van 'natte' voeten en in de winter kan dit
makkelijk bevriezen en de plant zal dan afsterven.
Een uitzondering is de
Passiflora ‘Lady Margaret’, een rode bloem met een wit hartje.
In het najaar, half oktober, is het nodig om de plant binnen te
halen. Overwinteren kan, mits de temperatuur minimaal 16° C en maximaal 20° C
is.
Het is zeker één van mijn favoriete buitenplanten,
1* vanwege het gemak waarmee deze groeit
2* de hoeveelheid aan bloemen die de plant draagt en
3* de mooie
kleuren die de bloemen van de verschillende soorten hebben.
Een frisse cocktail voor de zomerse dagen.
Ingrediënten
•35 ml Passoä
•20 ml Bols Vodka
•50 ml mangosap
•50 ml cranberrysap
Bereiding
Neem een longdrinkglas en vul deze met de ijsblokjes. Schenk de andere ingrediënten in een shake beker met ijs. Schud het geheel stevig voor 10 seconden. Giet de drank door een strainer (zeefje) in het
highball glas.
Garnering
Verse aardbei, kiwi of mango.
Nog even iets meer betreffende de verzorging van de
Passieflora op een aparte bladzijde op deze site. Nog meer is te vinden onder de diverse links achter de foto's hier op deze pagina.
Het snoeien gebeurt het beste in het voorjaar wanneer de plant gaat
uitlopen, ook hier geld weer dat de plant voller en sterker wordt. Deze jonge
uitlopers kan je natuurlijk zelf ook stekken door deze te plaatsen in stekgrond
en afdekken met plastic om de luchtvochtigheid op peil te houden, bij +/_ 22°C
duurt het zo'n 3 weken.
Als de jonge planten geworteld zijn kan je deze
bij de 'moeder' plant plaatsen. Als er genoeg ruimte rondom de plant is kan je
ook stekken maken door deze uitlopers over de grond verder te laten groeien.
Zorg wel voor voldoende water en voeding en let op de samenstelling van de
aarde. Lekker los en luchtig is immers het beste.
Anders dan de passiebloem in de volle grond moet de plant in potten of
bakken in de tuin 's winters wel naar binnen gehaald worden. Snoei de houtige
stengels in het najaar weg en laat de jonge scheuten zitten. In het najaar voor
de eerste vorst naar binnen en in het voorjaar kan deze in april alweer naar
buiten, lichte nachtvorst zal de plant wel overleven. De vroege voorjaarszon is
zeker goed voor deze wonderbaarlijke plant.
Heb je geen ruimte om de plant binnen te laten overwinteren? zorg er dan
voor dat de pot niet op de koude grond staat en pak het gewoon in met een flink
pak stro.
top
Heb je een vraag of opmerking?
Wachten hoeft echt niet .......................
mail maar naar mij.
Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen