Het snoeien van de
verschillende planten

Zowel in het voorjaar als in het najaar

Snoeien is belangrijk om de planten fris en gezond te houden. Wil je dat de plant groot zal worden, snoei dan toch ieder jaar de oude en dode takken eruit. Deze maken de plant niet mooier en nemen vaak nog onnodig water en voeding op.
Deze pagina geeft algemene snoei_tips en snoei_weetjes. Ik ben deze begonnen omdat ik op lang niet alle pagina's over de verschillende planten deze tips er bij heb geschreven.
Aangezien ik dankzij toch veel vragen via deze website mijn eigen kennis met betrekking tot het snoeien aardig heb uitgebreid, kan ik de tips nu apart gaan beschrijven.
Op de bladzijdes waar ik dit nodig denk te hebben verwijs ik nu ook naar deze pagina en wel naar het specifieke deel zodat je niet hoeft te scrollen tot je een ons weegt.
Het zal even duren, maar ik hoop toch redelijk snel een aantal planten hier te hebben beschreven.

Buddleja, meer bekend als de Vlinderstruik

De Vlinderstruik is een rappe groeier en kan ieder voorjaar ver terug gesnoeid worden. Ook in het najaar kan je deze plant al snoeien om deze bladverliezende struik mooier te doen uitkomen in het winterse landschap.
Wil je de plant echt groot en hoog willen laten worden, probeer dan een compacte vormsnoei in het najaar toe te passen. Het voorjaar snoei je vanaf ongeveer half maart de dode en oude takken eruit en de door eventuele vorst aangetaste takken snoei je flink terug.
Heb je niet al te veel ruimte of hou je deze plant liever klein, snoei gewoon flink tot op een halve meter en de lage takken tot aan de nieuwe uitlopers terug.
Ook nu is het belangrijk om goed water te geven en voeding te strooien, de droge voeding korrels worden langzaam door de aarde opgenomen en hebben over het algemeen een langdurige werking.
Een Vlinderstruik op het terras of balkon in een pot heeft minder voeding per keer nodig, het loopt immers niet gemakkelijk weg met het water zoals dat in de volle grond wel kan gebeuren. Teveel aan voeding kan voor verbranding zorgen door het hoge zout gehalte in de voeding.
Neem de aanbevolen hoeveelheden dan ook niet al te letterlijk.
Ook al is de snoei bij deze plant echt makkelijk, houdt ook nu rekening met de hoeveelheid en de sterkte van het zonlicht. Verbranden van een plant is meestal onomkeerbaar, of anders, toch een flinke klus om de plant weer in goede conditie te krijgen.

Skimmia

Een Skimmia behoeft niet een regelmatige snoei aangezien het een trage groeier is en de plant blijft over het algemeen een goede vorm houden.
Wil je jouw Skimmia niet te groot laten uitgroeien kan je dit natuurlijk wel binnen de bekende perken houden door middel van zowel in het voorjaar als in het najaar te snoeien. Je snoeit de plant tot de helft terug en je kan de stelen met bloemen zeker nog als snijbloem in de vaas zetten. Met de , late, najaar snoei kan je de bloemen of bessen zeker mooi in een najaar bloemstuk gebruiken. Zeker in combinatie met een Hortensia kan dit tot zeer fraaie en langdurige bloemstukken leiden.
Het najaar wordt er meestal niet gesnoeid omdat deze plant dan eigenlijk op zijn mooist aan het worden is.
Snoeien kan met snoeischaar of zelfs met een heggenschaar, mits de takken niet te dik zijn. Knip wel boven minstens 2 blad paren af, de bladeren zorgen voor goede opname van vocht en voeding en afgeknipte bladeren worden bruin en dat is echt niet fraai. Ook voor de bloei is het beter om niet te sterk terug te snoeien aangezien de bloemen, of de besjes, niet op 1 jarige stengels groeien.
Het snoeien doe je in de vorm die jijzelf natuurlijk het mooiste vindt, in een bolvorm, zoals je veel ziet bij de Buxus of in een puntvorm, welke je veel ziet bij de Picea boompjes of kleine Coniferen.
In het voorjaar zal je moeten wachten tot na de vorst, dat is wel sterk afhankelijk van waar je woont natuurlijk.
Ik ga hier niet vertellen dat de ijsheiligen in Nederland en België het juiste tijdstip aangeeft, in de steden is het vaak al veel eerder vorstvrij en ook een periode van warme vroege lente voorspelt door de weermannen/vrouwen kan je gebruiken om te snoeien.
De plant heeft niet een lange periode nodig om van de knip/snij wonden te herstellen. Wel belangrijk vind ik dat je niet in de volle en soms zeer warme voorjaarszon gaat snoeien, verbranden is dan het gevolg.
Geef na de snoei wel goed water en zeker ook voeding, de plant kan wel een oppepper hebben nu.
Ook wanneer de plant niet meer mooi is en weinig bloemen meer geeft ligt dit vaak aan de voeding. Te weinig is niet goed natuurlijk, maar te veel zeker ook niet. Als je de beschrijvingen op de verpakkingen leest geef ik altijd het advies om dat toch te halveren.
Zorg er wel voor dat de grond 'zuur' is, dit wil in plantenbakken nogal eens verschillen omdat de meeste planten dan leidingwater krijgen en deze is kalk houdend. Koop dan ook de juiste voeding.
De komende lente en zomer zorgen weer voor knopvorming zodat er in het najaar weer de eerste bloemen zullen komen. Het jaar daarna gaat het weer een stuk beter.
Nog een tip....De afgeknipte delen zijn zeer makkelijk te stekken.
Of met behulp van stekpoeder direct in de aarde of eerst in water en dan in luchtige aarde, beide wel afgedekt met plastic om het plantje niet te laten uitdrogen.
Ik krijg ook veel vragen over het verplanten van een Skimma. Een Skimmia kan je in augustus/september goed verplanten, de aarde is warm zodat de wortels weinig moeite hebben zich weer opnieuw goed te hechten.
Zorg ervoor dat je de plant goed uitsteekt met flink wat ruimte om de wortel kluit. De wortels kan je beter niet beschadigen.
Graaf een flinke kuil en schep de aarde goed om en strooi hier wat voeding in, gedroogde koemest bijvoorbeeld is goed, giet hier dan een 1 of 2 emmers water in.
Zet dan de plant op de nieuwe plaats en schep de aarde er weer over, dan weer 1 of 2 emmers water erbij.
De eerste 2 weken wel water blijven geven, ook als het een beetje regent want dat is vaak niet voldoende. De wortels moeten zich immers weer opnieuw gaan hechten in de grond en dat gaat makkelijker in een vochtige en luchtige grond.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen