De tomaat is naar mijn idee een echte groente=vrucht voorbeeld
en bekend over de gehele wereld. In welk receptenboek je ook
kijkt waar ter wereld dan ook, de tomaat is zeker in 1 of
meerdere recepten aanwezig.
Er zijn zoveel soorten die je zelf kan kweken dat ik een link
onderaan zal plaatsen naar een in duidelijke taal geschreven
tomaten site. Op mijn pagina zal ik mij beperken tot een paar
handige tips over grond, water en licht. Ook zoek ik een aantal
goed thuis te kweken soorten op, waarvoor je niet al te veel
ruimte nodig zal hebben om te planten.
Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit gehoord hebben
van het 'Zontomaatje'. Deze naam geeft direct en duidelijk aan
waar het bij de tomaat om gaat, de zon. Hoe meer zon, hoe
lekkerder de tomaat is dus zeker waar, maar wil niet zeggen dat
je in Nederland of Vlaanderen geen overheerlijke tomaten zelf
kan kweken. Een te felle zon de gehele dag zorgt namelijk weer
voor uitdroging en barsten in deze groente=vrucht.
Zeker zo belangrijk is de grond waarin wij de plant laten groeien. De
aarde moet een luchtige en licht zoute samenstelling hebben en
het is dus belangrijk dat je regelmatig bijmest met een
zoutoplossing. De eerste keer is het goed om extra kalk aan de
aarde toe te voegen aangezien kalk de grond minder zuur maakt.
De tomatenplanten zijn in ons vochtige klimaat wel meer gevoelig
voor ziektes door grotere kans op schimmelvorming. Door de
planten niet te dicht op elkaar te planten zodat er voldoende
ventilering is en de plant niet te lang nat blijft verklein je
de kans op deze ziektes. Verder kan je door de plant te
ondersteunen met stokken en draden zorgen voor een goede
ventilatie tussen de bladeren.
Tijdens droge periodes moeten we wel zelf water geven, maar doe dat zoveel
mogelijk onder aan de plant zelf en niet met een gieter of
tuinslang zo in het wilde weg alles nat sproeien.
Wacht met het planten in de volle grond tot na 15 mei, de
zogenaamde ijsheiligen. De in potten geplante tomaten kunnen wel
eerder naar buiten, maar hou wel rekening met onverwachte
nachtvorst en haal de potten bij twijfel toch maar naar binnen.
Wees voorzichtig met de wortels bij het planten in de aarde,
deze zijn hard nodig voor voldoende wateropname maar wel broos.
De tomaat wordt in vele vormen en maten gekweekt en het is juist
deze grote variëteit die ervoor zorgt dat zowel de jongeren als
de ouderen het een smakelijke groente=vrucht vinden. Op vele
manieren kan je de tomaten immers gebruiken. Koud in plakjes of
stukjes op brood of in de sla en wat gedacht van een pittige
cocktail met tomaat. Warm gepureerd in soepen en sauzen of in
plakjes en stukjes heerlijk op de pizza.
Alleen een rijpe tomaat kan gegeten worden. Als de tomaat nog groen is en
dus niet rijp, bevat deze een licht giftige (tomatine) stof die de plant
zelf nodig heeft als afweer tegen de verschillende ziektes waar
de plant gevoelig voor is. Deze stof zit in alle groene delen
van de plant waardoor alleen de (rijpe) tomaat eetbaar is.
Hieronder een link naar een duidelijke tomaten website.
de Vrolijke Tuinier
en nog een link met
duidelijke informatie over het 'dieven' van de tomatenplanten.
Tomaten 'dieven'.
Heb je na het het lezen van deze informatie over de 'H'eerlijke tomaat nu echt wel zin in een drankje
gekregen? Dan zal de volgende cocktail misschien wel lekker
smaken......................
Bloody Mary
Voor twee personen
Een halve uitgeperste Limoen
5 delen Vodka Pepper
2 scheuten Tobasco
2 scheuten Worcester
Fijn gestampt ijs
(verse) Tomatensap
1 stengel selderij, een snufje zout
Doe in een longdrink glas een flink wat ijs. Voeg de Vodka, Tabasco
saus, limoen sap en Worcester saus toe. Vul het glas aan met
tomaten sap en roer. Garneren met een stengel selderij en voeg naar eigen smaak een snufje zout toe.
Proost.
top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand
mail maar naar mij.
Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen